История

Фрирайд - най-чистата форма на каране

Фрирайд е сравнително нов термин, но в същността си е много старо и доста практикувано занимание – карането на ски и сноуборд, без ограничения на писти, трасета или изкуствено построени скокове. Именно това прави фрирайда най-чистата форма на каране.

Корените на ските датират от древността (8000г. преди новата ера), за което свидетелстват археологически находки и пещерни рисунки, изобразяващи хора, които използват ски на краката си, за да се придвижват бързо и лесно в снежен терен.

Днес, в световен план фрирайдът е най-бързо развиващият се дял от зимната спортна индустрия. Броят на хората, които практикуват спорта прогресивно нараства всяка година, за сметка на намаляващия брой традиционни пистови скиори.

България има богата история на скиори и сноубордисти, търсещи свободата и недокоснатите склонове в планините. Още през 40-те години на миналия век, скиори навлизат дълбоко в българските планини, откривайки красотата и свободата на спускането по неотъпкани склонове.
Людмил Янков спуска връх Елбрус със ски в началото на 80-те години.
В края на 80-те Петър Гевренов става първия човек, спуснал категоризиран алпийски тур на вр. Мальовица, което за времето си е един напълно различен поглед към карането на ски и поставя началото на практикуването на т.н. тогава „екстремни ски“ в България.

С развитието на фрирайд културата се появяват и първите истински атлети в България, още в началото на първото десетилетие на 21-и век. Имена като Андрей Балевски, Андреана Янкова, Мая Стоилова, Венцислав Рошков, Илиян Петров и други, записват участия и успехи както на първите фрирайд състезания в България, така и на международната сцена.

Ние сме част от следващото поколение български райдъри, които с години търсихме реализация на мечтата си да се състезаваме на най-голямата сцена на спорта, който обичаме – Freeride World Tour и Freeride World Qualifiers. През 2017-та, със създаването на Българският Фрирайд Отбор, сбъднахме тази мечта. За петте сезона, в които отборът е активен постигнахме успехи, които трудно можеше да си представим – 29 класирания на подиуми, от които 9 победи и още 8 класирания в топ 5, като едно от най-важните неща за нас е, че те бяха във всички категории. Убедихме се и си доказахме, че сме част от световната фрирайд сцена и можем да сме конкуренти на представители от държави с много по-дълги традиции в зимните спортове. Предстоящата зима ще продължим да преследваме мечтата си и да се състезаваме на най-висок ранг състезания из цяла Европа.

В нашата страна фрирайдът през последните сезони събира все повече привърженици. Следвайки световните тенденции се появиха ежегодни събития и състезания, филми, образователни лекции и курсове, отворени и достъпни както за опитни фрирайдъри, така и за любители, навлизащи в спорта. 

Мисията на отбора е да изведем на международната фрирайд сцена най-обещаващите български атлети в тази дисциплина. Голямата ни мечта е за първи път в историята да излъчим български участник на Freeride World Tour

Freeride World Tour

През 2008г. локалните фрирайд състезания в Европа и Америка се сливат във „Freeride World Tour” (FWT), което днес е най-голямата сцена на фрирайда като спорт. FWT вече се простира на 3 континента (Европа, Северна Америка, и Азия) с 5 старта през сезона. Само 50 от най-добрите скиори и сноубордисти в света получават покана.

Freeride World Tour Challenger

Шанс за участие във FWT имат състезателите преминали успешно пред FWT CHALLENGER ще включват най-добрите атлети от Freeride World Tour Qualifiers FWTQ, както и атлетите от FWT, които пропускат да се класират за финалите на FWT. Само челните места в категориите получават покана за FWT.

Freeride World Tour Qualifier​

Шанс за участие във FWT CHALLENGER имат състезателите, преминали успешно през Freeride World Qualifiers (FWQ). Броят на участниците в квалификациите е над 3000, а състезанията са над 80. Само челните места в категориите получават покана за FWT.

Freeride World Junior Tour

Freeride Junior Tour (FJT) пък е лигата на младежите под 18 години, която е първата стъпка към голямата сцена на FWQ и впоследствие FWT.